poniedziałek, 2 września 2019

Dożynki w Czernikowie

Jednym z działań zapowiadających promocję naszej publikacji był udział w Dożynkach gminy Czernikowo. Nasze Uczestniczki przygotowały stanowisko ukazujące kulinarne i ziołowe walory ziemi dobrzyńskiej. 


Na naszym stoisku można było skosztować pysznego gulaszu z chwastów, domowych nalewek i octów oraz ziołowych ciastek owsianych. Towarzyszyły temu opowieści różnej treści opowiadające o zastosowaniu ziół w dzisiejszej kuchni. Wszystkie wyroby cieszyły się dużym zainteresowanie, podobnie jak sam projekt i planowana premiera publikacji. 


Na stoisku Etnospiżarni ziemi dobrzyńśkiej nie zabrakło również dzikich bukietów, które urzekły każdego. Składały się na nie poznane przez uczestniczki zioła takie jak wrotycz czy nawłoć, które idealnie komponowały się z lawendą i dziką różą. 

 
 Przewidzieliśmy również atrakcje dla najmłodszych. W końcu czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. 

Przygotowanie Dożynek stanowiło wyjątkową okazję do tego by wczuć się w rolę przyszłych animatorów :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz